apokuva.jpg
 

Tietoa ihosta 

Harva tietää, että aikuisen ihmisen iho painaa noin neljä kiloa. Iho peittää koko kehomme ja se onkin suurin elimemme. Ihon ensisijaisena tehtävänä on suojata kehoamme ulkoisilta uhkatekijöiltä kuten haitalliselta säteilyltä, mikrobeilta ja kemikaaleilta. Auringonvalon vaikutuksesta ihollamme muodostuu hyvinvoinnillemme elintärkeää D-vitamiinia.

Iho myös huolehtii kehomme lämmönsäätelystä. Kesäkuumalla ihon lähellä olevat pintaverisuonet laajenevat ja lämpöä pääsee haihtumaan kehostamme hikoilun kautta. Kylmällä säällä pintaverisuonet supistuvat estäen lämmön haihtumisen verestämme. Ihonalainen rasvakerros heikentää kylmän ja kuuman ilman vaihteluja ja vakauttaa kehomme lämpötilaa.

Iho on ihmisen laajin aistielin. Sen pinnalla sijaitsevat hermopäätteet keräävät ja välittävät aivoillemme tietoa siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Aivomme tulkitsevat näitä hermoimpulsseja lämpimäksi tai kylmäksi tuntemukseksi, kosketukseksi, paineeksi ja kivuksi.

Iholla on myös tärkeä rooli tulehdusten torjujana immuunijärjestelmässämme. Se taistelee tuntemattomia tunkeutujia, bakteereja ja viruksia vastaan 24/7.