ihon_rakenne.jpg
 

Ihon rakenne

Orvaskesi

Ihon ulointa kerrosta kutsutaan orvaskedeksi tai epidermikseksi. Se vastaa paksuudeltaan tavallista tulostuspaperia. Orvaskeden tärkein tehtävä on suojata kehoamme.

Orvaskeden ylin kerros on nimeltään sarveiskerros eli marraskesi. Se koostuu keratinosyyteiksi kutsutuista soluista, jotka tuottavat lujaa valkuaista, keratiinia eli sarveisainetta. Nämä muodostavat yhdessä ihon taipuisan ulkokuoren. 

Keratinosyytit kuolevat, hankautuvat irti tai hilseilevät pois uusien elävien solujen noustessa orvaskeden alemmista kerroksista pinnalle. Tästä kierrosta johtuen ihomme uusiutuu noin kerran kuukaudessa.

Verinahka

Orvaskeden alla sijaitsee verinahka, jota kutsutaan myös dermikseksi. Se koostuu kollageenista, veri- ja imusuonista, hermoista, karvatupista sekä hikeä ja rasvaa tuottavista rauhasista.

Valkosolut partioivat verinahassa ja taistelevat tulehdusta aiheuttavia, orvaskeden läpi päässeitä viruksia ja bakteereja vastaan. Kollageeni antaa iholle sen vahvuuden ja lujuuden. Valkuaisaineista koostuvat elastiinisäikeet antavat iholle joustavuutta.

Syvin kerros

Verinahan alla sekä luiden ja lihasten välissä alla olevaa ihokudosta kutsutaan ihonalaiskudokseksi eli subkutikseksi. Se koostuu pääasiassa rasvasta ja sidekudoksesta, joissa on verisuonia ja tulehduksia vastaan taistelevia valkosoluja. 

Ihonalaiskerroksen rasvan tehtävänä on varastoida ravintoa sekä eristää ja pehmentää lihaksia ja luita.